Από Δευτέρα Δίαιτα;

«Από Δευτέρα δίαιτα»! Πόσοι από εσάς δεν έχετε πει αυτή τη φράση; Πόσοι δεν είσασταν αποφασισμένοι ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρετε, αυτή τη φορά θα κάνετε ότι σας πουν, θα ακολουθήσετε τη δίαιτα κατά γράμμα…; Πολλοί! Είστε όμως εσείς οι ίδιοι που με την πρώτη ευκαιρία – είτε αυτή είναι μια Σαββατιάτικη έξοδος, είτε ένα μικρό ταξιδάκι, είτε Χριστουγεννιάτικες διακοπές, είτε κάτι άλλο –  αποφασίζετε να διακόψετε για λίγο τη δίαιτα με την υπόσχεση ότι θα την ξαναρχίσετε μόλις επιστρέψετε στους κανονικούς σας ρυθμούς.

Γενικά, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο άκουσμα της λέξης «δίαιτα» φέρνει στο μυαλό του μια περίοδο περιορισμένης λήψης τροφής που θα φέρει γρήγορη απώλεια βάρους. Έτσι, ξεκινάει δίαιτα και μετά σταματάει και μετά πάλι ξεκινάει και πάλι σταματάει και πάει λέγοντας… Οι περισσότεροι δυσανασχετούν και εύχονται να υπήρχε ένα μαγικό χαπάκι που θα τα άλλαζε όλα στη στιγμή. Εάν μάλιστα καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο τους και να χάσουν κιλά, με το πέρας της δίαιτας σκέφτονται ότι επιτέλους είναι ελεύθεροι να γυρίσουν στη ζωή τους, αδύνατοι και ωραίοι! Επειδή όμως, ακριβώς, γυρνάνε στην παλιά τους ζωή, στις παλιές τους συνήθειες, αργά ή γρήγορα ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν ή ακόμα και παραπάνω.

Αυτός ο φαύλος κύκλος όμως δεν είναι τίποτε άλλο από μια άρνηση˙ άρνηση να δούμε το προφανές, δηλαδή ότι είμαστε ότι τρώμε! Είναι πραγματικά στο χέρι μας να “ξυπνήσουμε” και να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Το να είμαστε σε μια συνεχή δίαιτα είναι όχι μόνο λάθος αλλά και πολύ ψυχοφθόρο. Τι κάνουμε λοιπόν; Το πιο δύσκολο είναι ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εαυτός μας αξίζει το καλύτερο, αξίζει να είναι υγιής! Ξεκινώντας με μικρές αλλαγές και κάνοντας ένα βήμα την ημέρα θα καταφέρετε να αλλάξετε την νοοτροπία σας και τελικά την ίδια σας τη ζωή προς τα καλύτερο. Για πολλούς μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο και ίσως να χρειαστούν βοήθεια από ειδικό και κυρίως στήριξη από συγγενείς και φίλους. Οι αλλαγές δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στη διατροφή, αλλά και στην άσκηση, στον ύπνο, στη διάθεση. Κάποιες μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν είναι:

1. Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Είναι καιρός να κάνετε πράξη το “παν μέτρον άριστον” και να αποφύγετε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές.

2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με σπιτικό πρωινό˙ είναι το σημαντικότερο γεύμα!

3. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τα φρούτα και τα λαχανικά.

4. Μικρά και συχνά γεύματα σημαίνει: 3 κύρια γεύματα ( πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 ενδιάμεσα σνακ (π.χ. φρούτα).

5. Μαγειρέψτε! Οι περισσότεροι έχετε σαν δικαιολογία το ότι τα έτοιμα φαγητά (φαστ φουντ, γλυκά κτλ.) είναι πιο νόστιμα. Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε κάτι σπιτικό μόνοι σας; Ξεφύγετε από τα τετριμμένα, μπείτε στο διαδίκτυο και θα βρείτε χιλιάδες συνταγές να πειραματιστείτε. Φτιάξτε κάτι πολύχρωμο ˙ θα αλλάξει και τη διάθεσή σας αλλά και την υγεία σας!

6. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας˙ 30΄ περπάτημα την ημέρα είναι μια καλή αρχή!

7. Κοιμηθείτε! Νομίζουμε ότι ο ύπνος είναι μόνο για μικρά παιδιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι απαραίτητος για όλους! Τουλάχιστον 7-8 ώρες κατά τη διάρκεια της ΝΥΧΤΑΣ είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας, κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι ξεχνάμε.

8. Χαμογελάστε! Η καλή διάθεση δεν είναι προνόμιο, αλλά επιλογή! Ένα μικρό παιδί χαμογελάει 300 φορές την ημέρα, ενώ ένας ενήλικας 20… ΓΙΑΤΙ; Βοηθήστε τον οργανισμό σας να αποβάλλει το στρες που συχνά μπλοκάρει το μεταβολισμό και δώστε προτεραιότητα στην καλή ψυχολογία. Το αξίζετε!

9. Ξεκινήστε ΣΗΜΕΡΑ, όχι από Δευτέρα!!!

 

Κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή! Κάθε μέρα έχεις την επιλογή: 
Να είσαι υγιής! Να είσαι ευτυχισμένος! Να είσαι εσύ!
Δαμιανού Πελαγία 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Αποξηραμένα φρούτα: Είναι υγιεινά;

Γνώριζες ότι τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα σημαντικά υγιεινό σνακ σε όλο τον κόσμο; Ξέρουμε όλοι ότι τα φρούτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι για μια υγιεινή διατροφή. Όμως πόσο συχνά δεν έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αναρωτιέται αν έφαγε κάποιο  φρούτο σήμερα; Μήπως τα αποξηραμένα φρούτα είναι η μικρή βοήθεια που χρειαζόμασταν για να φτάσουμε τις διατροφικές συστάσεις για την κατανάλωσή τους; 

 

Με τον μοναδικό συνδυασμό γεύσης/αρώματος, θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και φυτοχημικών ή βιοδραστικών ενώσεων, τα αποξηραμένα φρούτα είναι κατάλληλα για υγιεινή διατροφή και αποτελούν ένα μέσο για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και στην πραγματική κατανάλωση. Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται από διατροφικής άποψης ισοδύναμα με τα φρέσκα φρούτα και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο να αποθηκευτούν, είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και μπορούν άνετα να ενσωματωθούν σε άλλα τρόφιμα και συνταγές.

Οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα, οι σταφίδες, τα ροδάκινα, τα μήλα και τα αχλάδια αναφέρονται ως “συμβατικά” ή “παραδοσιακά” αποξηραμένα φρούτα. Από την άλλη πλευρά, κάποια φρούτα όπως τα βατόμουρα (blueberries), τα κράνμπερυ, οι φράουλες, τα κεράσια και τα μάνγκο έχουν εγχυθεί με διαλύματα ζάχαρης ή συμπυκνωμένων χυμών φρούτων πριν την ξήρανση. Κάποια προϊόντα που πωλούνται ως αποξηραμένα φρούτα όπως η παπάγια ή ο ανανάς είναι στην πραγματικότητα ζαχαρωμένα φρούτα.

Οι ερευνητές Cesarettin Alasalvar και Fereidoon Shahidi μελέτησαν τα οχτώ “παραδοσιακά” αποξηραμένα φρούτα που αναφέρθηκαν παραπάνω και ανάμεσα σε άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  • Τα αποξηραμένα φρούτα, γενικά, είναι μια καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου.
  • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο (βασικό συστατικό του αλατιού) και όπως αναμενόταν ήταν κενά σε trans λιπαρά και χοληστερόλη.
  • Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι πιο θερμιδογόνες είναι οι σταφίδες (299kcal/ 100g) και ακολουθούν οι χουρμάδες (282kcal/100g).
  • Είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Το υψηλό ποσοστό (3,7-9,8g/100g) που περιέχουν μας βοηθά να φτάσουμε τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες συνιστώνται για μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων καταστάσεων, όπως δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, εκκολπωματίτιδα, καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Ανήκουν στις κυριότερες πηγές καλίου στη διατροφή διάφορων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο. Αυξάνοντας τη διαιτητική πρόσληψη καλίου μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση.
  • Ανάμεσα στα οχτώ είδη αποξηραμένων φρούτων που εξετάστηκαν, τα ροδάκινα είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα, ενώ τα μήλα τη μικρότερη.
  • Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ τα αποξηραμένα ροδάκινα είναι καλές πηγές σιδήρου και φωσφόρου.
  • Τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα ροδάκινα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
  • Παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία συναντώνται σε μικρό βαθμό στη σύγχρονη διατροφή:

                1.  VitA: βερύκοκα (180μg/ 100g), ροδάκινα (108μg/100g)
                2.  Vit K: δαμάσκηνα
                3.  VitE: βερύκοκα (4,33 mg/100g)
                4.  Κάλιο: βερύκοκα (1162 mg/100g), ροδάκινα (996 mg/100g)
                5.  Ασβέστιο: σύκα (162 mg/100g)

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοχημικά, τα αποξηραμένα φρούτα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Γενικά, περιέχουν μικρή ποσότητα σε Βιταμίνη C. Τα παραδοσιακά αποξηραμένα φρούτα δεν έχουν πρόσθετα ζάχαρα. Επιλέξτε αυτά και όχι εκείνα που είναι καλυμμένα με ζάχαρη.

Η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων αποτελεί ένα βήμα προς την υγιεινή διατροφή. Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2, διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες χρόνιες παθήσεις. Εάν δυσκολεύεστε να φάτε φρούτα, ξεκινήστε με τα αποξηραμένα! Το μικρό μέγεθος και η υπέροχη έντονη γεύση τους τα καθιστούν ιδανικά και βολικά για ένα γρήγορο σνακ που μπορείτε πάντα να κουβαλάτε μαζί σας! Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που αξίζει να πειραματιστείτε!

 

Κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή! Κάθε μέρα έχεις την επιλογή: 
Να είσαι υγιής! Να είσαι ευτυχισμένος! Να είσαι εσύ!
Δαμιανού Πελαγία 
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος