Λίπος στο συκώτι και Διατροφή
Το λιπώδες ήπαρ ή αλλιώς η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια πάθηση που συναντάται συχνά στο γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 15-20% του πληθυσμού και αυξάνεται ραγδαία σε άτομα με παχυσαρκία. Μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και σε παχύσαρκα παιδιά, όπου το ποσοστό φτάνει το 50%! Συνήθως δεν παρατηρούνται συμπτώματα και εντοπίζεται τυχαία σε έλεγχο.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εναπόθεση λίπους και την αυξημένη παραγωγή τριγλυκεριδίων στο ήπαρ. Συχνά συνδέεται με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνουν εξετάσεις για έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) και των λιπιδίων ορού.
Πού να εστιάσετε:
1. Μέτρια ελλάτωση βάρους σε παχυσαρκία – αλλά ακόμα και στους υπόλοιπους απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους βοηθάει . Προσοχή: όχι πάνω από 1,6kg την εβδομάδα, γιατί εγκυμονεί κίνδυνος.
2. Αερόβια άσκηση (30-40΄/ημέρα)
3. Αύξηση πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων (π.χ.λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, σόγια)
4. Τρόφιμα πλούσια σε Φ.Ι (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης)
5. Τρόφιμα πλούσια σε Vit E,D,C, φολλικό οξύ, σελήνιο και ψευδάργυρο – η κατανάλωσή τους ενδεχομένως να βοηθάει καθώς πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ελλείψεις στα συγκεκριμένα.
Τι να αποφύγετε:
· Αλκοόλ
· Κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας, ορατό λίπος στο κρέας, πέτσα από κοτόπουλο, τηγανιτά)
· Trans λιπαρά (υδρογονωμένα λίπη που συναντώνται σε μπισκότα, κέικ, γλυκά κ.ά )
· Σιρόπι γλυκόζης ,ζάχαρη, φρουκτόζη (αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί κ.ά)
Πολύ σημαντικό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων που βρίσκονται στις συσκευασίες, προκειμένου να εντοπίσετε τα παραπάνω στη σύσταση των διάφορων προϊόντων. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό για τον χειρισμό της ασθένειας, καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε στεατοηπατίτιδα ή ακόμα και κίρρωση ήπατος.